AGORA

Afis AGORA
Titlu original: AGORA
Titlu română: AGORA
Premiera in Romania: 2010-03-26
Premiera internationala: 2010-01-22
Gen: RACHEL WEISZ, MAX MINGHELLA, OSCAR ISAAC, ASHRAF BARHOM, MICHAEL LONSDALE, RUPERT EVANS
Scenariu: Alejandro Amenabar si Mateo Gil
Regie: ALEJANDRO AMENABAR
Cu: RACHEL WEISZ, MAX MINGHELLA, OSCAR ISAAC, ASHRAF BARHOM, MICHAEL LONSDALE, RUPERT EVANS
Distribuitor: Pro Rom

Sinopsis

In Egiptul secolului 4, aflat sub cucerirea Imperiului Roman, revoltele religioase izbucnite pe strazile din Alexandria ajung si la zidurile faimoasei biblioteci. Inchisa intre zidurile acesteia, Hypatia (Rachel Weisz), astronom si matematician de geniu, se lupta sa salveze intelepciunea Lumii Vechi cuprinsa in nepretuitele comori literare, ajutata de discipolii sai.

Doi tineri se lupta pentru a cuceri inima frumoasei Hypatia - discipolul acesteia, Orestes (Oscar Isaac), un tanar nobil, foarte abil, si Davus (Max Minghella), sclavul ei. Davus are de facut o alegere cumplita - aceea de a ramane alaturi de stapana sa pe care o iubeste in secret sau sa aleaga libertatea, alaturandu-se rebelilor religiosi care vor cuceri cu siguranta si biblioteca.

Cu patru ani in urma, cand terminase proiectul extrem de personal "Mar adentro", Alejandro Amenabar nici nu visa ca avea sa fie implicat intr-o superproductie despre romani si crestini din Egiptul antic. "Acest film a fost conceput ca un proiect international, urmand a fi filmat in Anglia, pentru ca vorbim de un buget de aproape 50 de milioane de euro." "Chiar de la inceputul acestui proiect, scopul meu a fost sa fac publicul sa simta ca si cum ar urmari o echipa CNN realizand un documentar despre ceva ce s-a intamplat in secolul 4. Am abordat filmul cu un simt al urgentei de a relata, stil "breaking news". "Acest film e o calatorie in timp si spatiu. Este o oglinda in care oamenii sa poata privi trecutul si sa vada cat de putin s-a schimbat lumea." "Agora este povestea unei femei, a unui oras, a unei civilizatii si a unei planete. Agora este planeta unde ar trebui sa traim cu totii impreuna. Am incercat sa arat umanitatea in mijlocul tuturor speciilor de pe Pamant, si Pamantul incadrat in Univers. Oamenii i-am vazut ca pe niste furnici, iar Pamantul ca pe o sfera micuta ca oricare alta, invartindu-se printre multe alte stele. Iata de ce ne-am jucat cu schimbarea de perspectiva. [...] Am ales sa fim martori directi la ceea ce se intampla, si nu sa contemplam faptele dintr-un colt indepartat. Si, cel mai important, nu am transformat violenta intr-un spectacol in sine." "Cand ne-am dat seama ca acel moment special din istoria omenirii este extrem de asemanator cu realitatea noastra contemporana [...] am realizat ca puteam face un film despre trecut, filmul fiind, de fapt, despre prezent."

"Daca Hypatia este intruchiparea femeii moderne, atunci Roma antica este simbolul unei superputeri aflate intr-un moment de turnura istorica."

"

Alte filme